Ju kruhen kembet dhe ju ziejn nga brenda? Pergjigjja nuk do t’iu pelqej aspak

0
167

Sin. droma e këmbëve të lodhura është një çrre.gullim, i karakterizuar nga një nevojë e fortë dhe e pakontrollueshme për të lëvizur këmbët.

Njerëzit përjetojnë këtë nevojë së bashku me ndjesitë e çuditshme dhe të pakëndshme në këmbët e tyre, të cilat shpesh i përshkruajnë si ngjethje, zvarritje, këputje, kruajtje, ndjesi shp.imi, dje.gie, dhi.mbje ose si shkarkime ele.ktr.ike.

Kjo mund të fillojë në çdo moshë, madje edhe në fëmijëri, por është më e zakonshme tek njerëzit e moshës së mesme ose më të vjetër.

Gratë kanë më shumë gjasa se meshkujt që të përjetojnë këtë gjendje. Është vlerësuar se 5-15% e njerëzve në SHBA kanë RLS.

Cilat janë sim.pto.mat e sin. dromës së këmbëve të lodhura? Emërtimi i gjendjes flet vetë. Shenjat zakonisht janë këto:

– një nevojë e papërmbajtshme për të lëvizur këmbët;

– sik.let i këmbëve, lehtësohet përkohësisht nga lëvizja;

– shenjat zakonisht fillojnë kur nuk lëvizni, si dhe kur shtriheni dhe pushoni, ose uleni për një periudhë të gjatë kohore (në një makinë, aeroplan ose kinema);

– shenjat fillojnë ose përkeqësohen në mbrëmje ose gjatë natës dhe mund t’ju prishin gjumin.

– Përdorimi i alk.olit dhe i duhanit mund të shkaktojë ose të përke.qësojë shenjat.

Shenjat e lehta dhe të moderuara zakonisht mund të lehtësohen me trajtime të ndryshme në shtëpi. Raste të rënda shpesh kërkojnë trajtim me il.ace.

Kush ka më shumë gjasa të përjetojë sin. dromën e këmbëve të lodhura? Disa grupe njerëzish mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë çrre.gul.lim. Ato përfshijnë:

– njerëzit me një histori familjare të kësaj sëm.un.djeje;

– njerëz me prejardhje nga Europa Veriore;

– gratë në tremujorin e tretë të sht.at zënisë (shenjat zakonisht largohen pasi lin.din);

– njerëz që përdorin ila.çe të caktuara, duke përfshirë ila.qet kundër d.epr. esionit, antip.siko.tikët, antihistaminet, bll.oku.esit e kanalit të kalciumit dhe ba.rnat për të ndjesitë të përzierave;

– njerëz me kushte të caktuara mjekësore, duke përfshirë neuropati periferike, mosfunskionim i veshkave, së.m.undje e Parkinsonit, diabetin dhe mungesën e hekurit.

Si mund të lehtësoni shenjat e sin. dro.mës së këmbëve të lodhura?

– Shenjat e lehta dhe të moderuara të këmbëve të lodhura shpesh mund të trajtohen në shtëpi dhe përfshijnë:

– banjot e ngrohta mund të ndihmojnë në relaksimin e muskujve;

– aplikimi i jastësave të ngrohta ose paketimeve të akullit në këmbët tuaja mund të lehtësojë ndjesitë e pakëndshme;

– kushtet e duhura të gjumit (duke fjetur në një dhomë të errët dhe të qetë, duke shkuar në shtrat dhe duke u zgjuar në të njëjtat orare në ditë, duke kufizuar kohën para ekranit para se të shkoni në shtrat etj.) gjithashtu mund të jenë të dobishme, pasi RLS shpesh shkakton pro.bleme me gjumin;

– Teknikat e relaksim.it, të tilla si joga dhe meditimi, mund të ndihmojnë në lehtësimin e stresit të shkaktuar nga RLS dhe lehtësimin e shenjave deri në një farë mase;

– ushtrimi i rregullt është gjithashtu i dobishëm, por stërvitja intensive nuk rekomandohet sepse mund të përke.që.sojë shenjat tuaja;

– shmangia ose kufizimi i përdorimit të duhanit, al.koo.lit dhe kafeinës mund të ndihmojë në zvogëlimin e ashpërsisë dhe frekuencës së shenjave;

Mjekët mund t’ju përshkruajnë me.di.kam.ente për trajtimin e shenjave të rënda. Ato përfshijnë:

– il.açe për rritjen e nivelit të dopaminës në tru;

– ila.çe qet.ësues, siç janë benzodiazepinat;

– opioidet.

Pyetni mjekun tuaj për ndonjë ef.ekt anë.sor potencial të këtyre me.di.ka.men.teve, nëse ai ose ajo ua rekomandon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here