I thane : Ose zgjidh pagen e 20-viteve ose 3 keshilla dhe 3 copa buke. Cfare historie e bukur

0
199

Një çift i ri, i sapomartuar jetonte në një fermë të vogël. Meqë burri ishte i varfër dhe nuk kishte shumë për ti ofruar gruas se tij, ai mendonte te gjente një punë më të mirë.

Kështu ai i foli asaj dhe i tha:

“Shpirt, unë do të largohem dhe do të udhëtoj shumë larg. Do të gjej një punë dhe do të punoj shumë kështu unë mund t’ju jap një jetë të rehatshme që ju meritoni kur të kthehem. Nuk e di se sa kohë do të largohem, por vetëm të kërkoj një gjë: te lutem me prit.Ji be.snike ndaj meje, sepse unë do të jem be. snik ndaj jush. ” Pra, i riu u largua.

Ai eci shumë ditë derisa gjeti një fermer që kishte nevojë për ndihmë. I riu ofroi shërbimet e tij dhe u pranua menjëherë. Megjithatë, para se të fillonte punën e tij, ai vendosi disa kushte.

“Më lejoni të punoj për ju aq kohë sa dua une, por kur te mendoj se është koha për te shkuar në shtëpi, ju lutem më lironi nga detyrat e mia. Unë nuk dua të marr pagën time. Unë ju kërkoj që ta ruani për mua deri në ditën kur te largohem. Dita që unë vendos të shkoj, ju lutem më jepni paratë dhe unë do të jem në rrugën time “.

I riu punoi për njëzet vjet pa pushim. Më në fund, pas njëzet vjetësh, ai shkoi te shefi i tij.

“Shef, kam nevojë për paratë tani; është koha të kthehem në shtëpi ”

Shefi iu përgjigj,-“Në rregull. Në fund të fundit, unë bëra një marrëveshje me ju dhe unë do ta mbaj fjalën time. Megjithatë, para se të shkosh, dua t’ju ofroj diçka të re: Unë do t’ju jap të gjitha paratë tuaja dhe do t’ju dërgoj, ose do t’ju jap 3 këshilla dhe pastaj do t’ju dërgoj.

Nëse ju jap paratë, unë nuk do t’ju jap 3 këshilla. Por, nëse ju jap 3 këshilla, unë nuk do t’ju jap paratë. Tani, shkoni në dhomën tuaj dhe mendoni për përgjigjen. ”

Ai mendoi dy dite për këtë. Derisa u mendua mire shkoi te shefi dhe tha, “Dua 3 këshilla”

Shefi e theksoi përsëri, “Nëse ju jap 3 këshilla, unë nuk do t’ju jap paratë.” Por njeriu këmbënguli: “Dua 3 këshilla!”

Shefi pastaj i tha atij tre këshillat:

Asnjëherë mos zgjidhni rrugen me te shkurter në jetën tuaj, shtigjet më të shkurtra dhe të panjohura mund të kushtojnë jetën tuaj; Kurrë mos jini shumë kuriozë, sepse kurioziteti ndaj të keqes mund të jetë vdekjeprurës .Asnjëherë mos merrni vendime në momente zemërimi dhe dhi.mbjeje, sepse kur te pen.doheni, mund të jetë tepër vonë.

Pas dhënies së këtyre 3 këshillave, shefi i dha 3 copa buke te medha për udhëtimin e tij.

“Këtu keni 3 copa buke. Dy janë për ju ti hani gjatë udhëtimit dhe e fundit është që ju ta hani me gruan tuaj kur të ktheheni në shtëpi “.

Pra, më në fund, pas njëzet vitesh pune,burri shkoi në rrugën e tij për t’u kthyer te gruaja, të cilin e donte aq shumë.

Në ditën e parë të udhëtimit të tij, ai takoi një njeri që e përshëndeti dhe e pyeti: “Ku po shkon?”
Ai u përgjigj:

“Në një vend të largët që është rreth 20 ditë larg, nëse vazhdoj të eci në këtë rrugë”. Burri i tha atij, “Oh djale, kjo rrugë është shumë e gjatë! Unë e di një me te shkurter që është shumë e sigurt dhe ju do të arrini në vetëm 5 ditë ” Njeriu filloi të ndiqte shtegun e sugjeruar derisa ai kujtoi këshillen e parë.

Pastaj, u kthye dhe ndoqi rrugën e gjatë. Ditë më vonë, mësoi se rruga e shkurter te conte në një pritë. Disa ditë më pas, ai gjeti një kasolle të vogël në një fshat ku mund të pushonte. Ai e pyeti pronarin nëse ai mund të qëndronte vetëm për një natë.

Gjatë natës, ai u zgjua kur dëgjoi një britmë të tmerrshme. Ai u ngrit në këmbë dhe shkoi në derë për të parë se çfarë ndodhi. Ai ishte gati për të hapur derën, kur ai kujtoi pjesën e dytë të këshillave. Prandaj, injoroi britmat dhe u kthye në shtrat.

Në mëngjes, pronari e pyeti nëse kishte dëgjuar britma atë natë. Ai pohoi se kishte degjuar.
Pastaj, pronari tha, “A nuk ishit kuriozë të shihnit se çfarë ndodhi?” Dhe ai u përgjigj: “Jo! Unë nuk isha!”

Me pas pronari i tregoi se fqinji i tij ishte i cmendur dhe zakonisht bertiste gjate nates per te terhequr vemendjen e dikujt. Sapo vjen dikush,ai e vret dhe e varros trupin e tij në oborrin e shtëpisë “.

Burri vazhdoi udhetimin e tij.Pas shumë ditësh dhe netësh ecjeje, ai ishte shumë i lodhur, por më në fund pa shtëpinë e tij.

Ishte natë. Ai pa nje dritë që dukej nga dritarja dhe ishte në gjendje të shihte siluetin e gruas së tij. Por ai gjithashtu pa se ajo nuk ishte e vetme. Ai u afrua dhe pa se ishte një burrë me të. Ajo po prekte butësisht flokët e tij.

Zemra e tij u mbush menjëherë me urrejtje dhe hidhërim. Ai vendosi të përballet dhe t’i vriste pa mëshirë.

Megjithatë, ai mori frymë thellë dhe kujtoi pjesën e tretë të këshillave.

Ai u ndal, reflektoi dhe vendosi të flinte jashtë ate mbrëmje. Ai fjeti në mes të shkurreve, i vendosur që do të merrte një vendim ditën tjetër.

Deri në agim, kur ai ishte më i qetë, tha me vete: “Nuk do ta vras gruan time dhe te dashurin e saj. Unë po kthehem te shefi im dhe do i lutem atij që të me marre perseri. Por, para se të bëj, dua t’i them gruas sime që gjithmonë kam qenë besnik ndaj saj “.

Ai shkoi në derën e përparme dhe trokiti. Kur gruaja e tij hapi derën dhe e njohu, ajo e thirri dhe e përqafoi me ngrohtësi. Ai u përpoq ta largonte atë, por ai nuk ishte në gjendje.

Pastaj, me lot në sy, i tha: “Isha be.snik ndaj jush dhe ti më tra.dht.ove!” Ajo u trondit nga ajo akuze dhe u përgjigj: “Si te tradhtova? Unë kurrë nuk të kam tradhtuar. Kam pritur me padurim për ju njëzet vjet “.

Pastaj ai pyeti per njeriun te cilit po i perkedhelte floket. Dhe ajo tha: “Ky njeri është djali ynë! Kur u largove, zbulova se isha shtatzënë. Sot ai është njëzet vjeç. ”

Duke e dëgjuar këtë, burri i kërkoi falje. Ai u takua dhe përqafoi djalin e tij. Pas kësaj ai u tregoi atyre të gjitha ngjarjet që përjetoi ndërsa ishte larg. Ndërkohë, gruaja e tij i përgatiti nje kafe dhe bukën e fundit të dhënë nga shefi i burrit të saj.

Pasi e falenderoi, ai e theu bukën dhe pa te gjitha parate brenda saj. Në fakt, ishin me shume se pagesa e duhur për njëzet vite përkushtimi dhe lodhjeje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here