PLAKU I MENQUR

0
72

Plaku i menqur

Një njeri 92-vjeçar, i shkurtër e i pashëm për nga hijeshia sot është duke u shpërngulur në shtëpi të pleqve.
Gruaja e tij 70 vjeçare kishte vdekur këtyre ditëve, kështu që ai duhej ta lëshonte shtëpinë. Pasi që priti disa orë në paradhomën e shtëpisë së të pensionuarve, ai buzëqesh me butësi, meqë i thanë se dhoma e tij tashmë ishte gati për të hyrë ai në të. Përderisa po ecte ngadalë me bastunin e vet për tek lifti, unë po jua përshkruaj dhomën e vogël që iu dha me një çarçaf të varur te dritarja, i cili shërbente si perde.
“Më pëlqen tepër”, – thotë ai me entuziazëm, sikur të ishte djalë 8-vjeçar të cilit i dhurohet një këlysh. “ztr. Gagné, pritni një moment se ende nuk e keni parë dhomën, pothuaj se arritëm!”. “Nuk ka dert”, – ia kthen ai. “Lumturia është ajo që unë e zgjedh paraprakisht. Mobiliet apo zbukurimet e dhomës nuk janë ato që më shtyjnë ta pëlqej atë, porse kjo varet në bazë të asaj se si vendos unë që ta shoh!”, – vazhdoi edhe më tej plaku. “Tashmë kam vendosur në mendjen time se e dua dhomën dhe ky është një vendim që e marr sa herë që zgjohem!”.
“Unë mund të bëj zgjedhje. Mund ta kaloj tërë ditën në shtrat duke i numëruar të gjitha vështirësitë që i kam me pjesët e trupit të cilat kanë filluar të mos funksionojnë si duhet, ose ndonjëherë zgjohem dhe shpreh falënderime për pjesët tjera që ende më punojnë mirë!”.
“Çdo ditë është dhuratë në vete. E përderisa mund t’i hap sytë, do të përqendrohem në ditën që është e re dhe në gjithë kujtesën time të lumtur që e kam ndërtuar përgjatë gjithë jetës. Për më tepër, mosha e vjetër është si llogari bankare. Pra, në jetën e pastajme, secili e tërheq apo e merr atë që e ka depozituar në këtë jetë! Së këndejmi, këshilla ime është që të depozitoni sa më shumë lumturi në llogarinë tuaj të kujtesës!”.
“Për fund, ju faleminderit që ishit pjesë përbërëse e procesit të mbushjes së llogarisë sime me kujtesa të mira, të cilën ende dhe përherë do të vazhdoj ta mbush…!”.

Mos i harro këto pesë udhëzime për të qenë i lumtur:
1. Zbraze zemrën nga urrejtja!
2. Zbraze mendjen nga shqetësimet!
3. Jeto me thjeshtësi!
4. Dhuro shumë (ndaj të tjerëve)!
5. Shpreso pak (nga të tjerët)!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here