Shteti ku agjërimi për myslimanët zgjat deri në 20 orë në ditë

0
71

Varësisht nga vendi ku ata jetojnë, ka muslimanë që do të duhet të përballen me një agjërim prej më shumë se 20 orë gjatë muajit të shenjtë të Islamit cdo vit.

Muslimanët nga e gjithë bota agjërojnë gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit. Në varësi të vendit në të cilin jetojnë, orët e agjërimit ndryshojnë dhe mund të arrijnë deri në gati 21 orë.

Në ramazanin e vitit 2018 u tha se të dhënat tregonin se vendi me agjërimin më të gjatë është Islanda, me 20 orë dhe 17 minuta agjërimi, nga ora 2:27, syfyri, deri në orën 22.44, iftari.

Finlanda dhe Groenlanda janë në vendin e dytë, me 19 orë të agjërimit secili (ora e thyerjes së shpejtë 19:25 dhe 19:21, respektivisht), e ndjekur nga Norvegjia dhe Suedia (19:19 dhe 19:12 respektivisht)

Në anën tjetër të spektrit, vendi me agjërimin më të shkurtër është Kili, me një agjërim prej 10 orësh dhe 33 minutash dhe një ndryshim me agjërimin islandez prej 10 orësh dhe 44 minutash.

Vende të tjera me shpejtësi më të vogël se 12 orë janë Zelanda e Re, me 11 orë dhe 35 minuta, dhe Afrika e Jugut, me 11 orë dhe 47 minuta. Brazili dhe Australia janë në vendin e katërt me një agjërim prej 11 orësh dhe 59 minutash. Në Emiratet e Bashkuara Arabe, agjërimi është 14 orë dhe 52 minuta.

Kujtojmë se keto të dhëna ishin për ramazanin e vitit 2018 por që nuk përbëjnë dallim të madh për këtë ramazan.

Ramazani është një nga dymbëdhjetë muajt islamik, të cilët drejtohen nga kalendari hënor dhe jo nga kalendari diellor. Muajt hënor kanë 29 ose 30 ditë, kështu që në llogaritjen vjetore, çdo vit hënor ka dhjetë ditë më pak se ai diellor. Kjo është arsyeja pse Ramazani “shkon përpara” dhjetë ditë në lidhje me kalendarin universal çdo vit. Dhe për të njëjtën arsye, ndonjëherë Ramazani bie në dimër dhe ndonjëherë në verë.

Ramazani në verë është veçanërisht i dhimbshëm jo vetëm për shkak të nxehtësisë, por për shkak se orët e agjërimit janë shumë të gjata: ato zakonisht tejkalojnë 16 orë në gati të gjitha vendet me shumicë muslimane, të cilat janë kryesisht në hemisferën veriore.

Por, Kur ka muslimanë, të cilët për arsye të ndryshme jetojnë në vende shumë afër poleve, si Grenlanda ose Norvegjia, agjërimi i verës mund të zgjasë deri në 20 ose 22 orë. Në ato raste, mund të ndodhë që besimtarët të vendosin në asamble për t’u lidhur me orarin e Arabisë Saudite (për të qenë atje Mekë) dhe të agjërojnë të njëjtat orë si sauditët.plustv

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here