Zbulohet arsyeja e fshehtë përse ra Facebooku dhe Instagrami

0
168

Facebook ka pësuar ditën e djeshme ndërprerjen më të gjatë në histori, ku shumica e opsioneve nuk ishin funksionale për miliona përdorues. Nga ky problem u prek edhe platforma tjetër, Instagram por dhe WhatsApp. Në përgjigje të thashethemeve të postuara në rrjetet e tjera sociale, kompania tha se ndërprerja nuk ishte rezultat i një sul.mi të njohur si Distributed Denial of Service, një lloj sul.mi kibernetik që prek rrjetet me tra.fik shumë të madh online.

Por sipas ‘New York Times’ arsyeja e vërtetë që facebook kishte rënë lidhet me faktin se prokurori amerikan federal Michael LaForgia ka ngritur një he.tim kri.mi.nal kundër rrjetit social. Facebbok akuz.ohet se u shet të dhënat e përdoruesve kompanive të treta si Apple, Google, Microsoft e Amazon.

Sipas prokurorit, që nuk bën publike burimet e informacioneve, facebooku shet preferencat e përdoruesve edhe në kompani që merren me shitje ar.m.ë.sh, alk.o.oli e ilaçeve. Preferencat e përdoruesve përdoren nga kompanitë që kanë lejen t’i kontaktojnë përdoruesit në mënyrë të fshehtë (përmes videove ose reklamave) me qëllim të shesin produktin e tyre. Shumë herë madje kompanitë sipas prokurorit, kontaktojnë shokët ose familjarët e përdoruesve për ti ushtruar pres.ion mbi blerjen e një produkti që në të vërtetë ata nuk e kanë të nevojshme.

Ndaj ditën e djeshme nga orët e pasdites deri sot herët në mëngjes Departamenti i Kr.im.eve në Internet në New York ka bërë një investigim të thellë mbi dosjet e facebook-ut. New York Times shton se facebooku ra sepse donte të fshihte sekrete që akoma s’kanë ardhur në dritë të het.uesve./Opinion al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here